Beter slapen & ontwaken

Om beter te slapen ontwikkelde het echtpaar Samir en Purva Raut digitale slaapondersteuning in de vorm van de iBand+. Met behulp van een eeg-scan meet de iBand+ hoe je slaapt. Die kan daarna worden verbeterd met assistentie van licht en geluid.

Voor het verbeteren van slaap heb je volgens het echtpaar Raut twee zaken nodig: een methode om vast te leggen hoe je slaapt voor je start met de therapie en een manier om inzicht te verkrijgen in de voortgang. Eigenlijk komt het er op neer dat er metingen dienen plaats te vinden vanaf het moment dat je je ogen dicht doet. Samir en Purva gingen elektro-encefalogram-metingen (eeg) gebruiken om meer informatie over slaap te vergaren. Via de hoofdhuid meet een eeg-scan de elektrische verschillen in het brein. Samir: “In het vervolg zijn deze verschillen weer te geven in grafieken. Gedurende de slaap zijn er namelijk duidelijke signalen waar te nemen in welk tijdszone je bent. We hebben het dan over lichte slaap, diepe slaap, zeer diepe slaap of remslaap. Door in de nacht metingen uit te voeren, kunnen we zien of de technieken die wij gebruiken voor het gewenste resultaat zorgen.”

Raut praat verder: “Met een eeg kun je dus heel goed de patronen in stadia van slaap monitoren. De iBand brengt in beeld hoe je slaapt. Daarna kunnen de patronen worden aangestuurd. Hiervoor worden diverse prikkels, startend met licht en geluid gebruikt. De iBand+ is voorzien van lichtjes die een lichtpatroon rechtstreeks op de gesloten ogen projecteren. Enkele speakers in het kussen brengen geluiden voort. Door het brein met behulp van audiovisuele techniek aan te sturen, ondersteunt de iBand+ mensen, om in slaap te komen en om ook langer van de nachtrust te kunnen genieten en om beter te ontwaken.”

Financiering van de iBand+ is in eerste instantie bekostigd met assistentie van Kickstarter, maar vindt tegenwoordig bij Indiegogo plaats. (Bron: pcmweb.nl).

Voor meer informatie: ibandplus.com/

 

Tags: , , , ,