Isolatiemateriaal van oude matrassen

De Belgische matrassenproducent Recticel start een proefproject om materialen uit afgedankte matrassen om te zetten in isolatiemateriaal. Een van de redenen van deze stap is dat matrassenproducenten, zoals Recticel, bekend van de merken Beka en Lattoflex, de komende jaren te maken krijgen met een terugnameplicht.

Zodoende neemt het Belgische beursgenoteerde bedrijf het voortouw om naar manieren te zoeken om materialen uit gebruikte matrassen te hergebruiken.

Door van matrassen op basis van soepelschuim  (polyurethaanschuim) isolatiemateriaal te maken, krijgen matrassen dus een tweede leven. Interessant is verder ook dat Recticel in Frankrijk op dit moment al akoestische isolatie produceert met afval uit de productie.

Volgens innovatiedirecteur Jean-Pierre De Kesel van Recticel, komen al in 2019 of 2020 de eerste akoestische isolatieplaten op basis van oude matrassen op de markt. “Bij het recyclen van matrassen komt meer kijken dan dat je op het eerste gezicht denkt. Zo krijg je maken met hygiëneaspecten en met chemische stoffen in oude matrassen waarvan het gebruik door veranderde wet- en regelgeving ondertussen niet meer is toegestaan. Met ons onderzoek zijn we inmiddels vergevorderd, maar we lopen nog steeds tegen hindernissen aan.”

Recticel heeft plannen om de akoestische isolatieplaten gemaakt van gebruikte matrassen in de toekomst te gaan inzetten voor de akoestische isolatie van woningen en andere industriële toepassingen.

De Kesel rondt af: “Er opnieuw matrassen mee produceren is niet onze bedoeling, want dat komt de levensduur van de matras niet ten goede. Wij zijn op zoek naar toepassingen waar de herbruikte materialen 100 procent voor geschikt zijn.”

recticel.nl

Bron: tijd.be/

Tags: , , , , , , , , ,