Polyfasisch slapen rukt op

Het zogenoemde polyfasisch slapen lijkt de wereld te veroveren. Hierbij slaap je in meerdere korte blokken in plaats van een hele nacht. De theorie is dat je alleen de zeer diepe slaap en de remslaap doormaakt van de slaapcyclus. De rest zou nutteloos zijn en zo bespaar je veel tijd.

Een populair schema is om ’s nachts negentig minuten tot zes uur te slapen en overdag korte dutjes van twintig minuten te doen. Maar er zijn ook mensen die alleen maar hazenslaapjes van twintig minuten doen en daarmee slechts twee tot drie uur per dag slapen. Polyfasische slapers zeggen zich fitter en alerter te voelen. Bij grote techbedrijven als Google en Apple zou een dergelijk slaappatroon heel normaal zijn. Er zijn zelfs slaapzalen waar werknemers hun korte dutjes kunnen doen.

Deskundigen werpen tegen dat er heel weinig onderzoek is dat de zogenaamde voordelen van een polyfasisch slaapschema ondersteunt, in de medische literatuur zelfs geen. Wél is bewezen dat minder dan 7 uur per nacht slapen slecht voor de gezondheid is… (Bron/Beeld: Welingelichte Kringen.)

Tags: , , , ,